Lyngby-Taarbæk Kommune ejer Lyngbyfortet og Fortunfortet, som er en del af Københavns Landbefæstning fra 1880-erne, Danmarks største fortidsminde og Europas bedst bevarede hovedstadsbefæstning. Hele befæstningen blev fredet som fortidsminde i 1980’erne.
Både Lyngbyfortet og Fortunfortet er under kraftig nedbrydning på grund af store mængder indtrængende regnvand fra bl.a. utætte afdækninger af kanontårne og urensede tagrender. I marts 2013 skrev Kulturstyrelsen til Lyngby-Taarbæk Kommune, at begge forter er fredet som fortidsminder efter museumsloven, og at det betyder, at de skal plejes af kommunen som ejer.
Plejen indebærer bl.a., at afdækninger over kanontårne og andre åbninger skal holdes sikre og tætte, så bygværkerne sikres mod indtrængende regnvand.
Men Lyngby-Taarbæk Kommune har stadig ikke foretaget sig noget for at sikre forterne mod indtrængende regnvand. I foråret 2015 fik kommunen foretaget en analyse, der viste, at det kostede mellem 4,5 og 6 mio. kr. at grundsikre de to forter. Det førte til, at økonomiudvalget besluttede at iværksætte en undersøgelse af mulighederne for at sælge forterne i stedet for at få dem tætnet.
Gladsaxe Kommune ejer også 2 forter, Gladsaxefortet og Bagsværdfortet, men de bliver begge vedligeholdt og er blevet sikret mod indtrængende regnvand. Det samme gælder Garderhøjfortet i Gentofte Kommune. Lyngby-Taarbæk Kommune er således den eneste kommune, der groft misligholder sine fredede forter i strid med museumsloven.
Læs mere om forterne på www.etbedrelyngby.dk
Forterne er nu kvarterparker
Lyngbyfortet og Fortunfortet blev opkøbt af Lyngby-Taarbæk Kommune i henholdsvis 1973 og 1955, og er i dag udlagt til rekreative områder (kvarterparker) i henholdsvis Ulrikkenborg og Hjortekær bydel. Især Lyngbyfortet har en stor rekreativ betydning, da det er det eneste rekreative område i den vestlige del af Ulrikkenborg bydel.