NYT I SAGEN, MARTS 2017
Den 29. marts 2017 blev der afsagt dom af Østre Landsrets 21. afdeling i sagen omkring Dyrehavegård. Se et udskrift af dommen her (pdf). Læs også lokalavisen Det Grønne Områdes indlæg om afgørelsen her.
Oprindeligt indlæg, oktober 2015
Borgmester Sofia Osmani og viceborgmester Simon Pihl brød budgetaftale og varetog i stedet borgmesterens partifælle Jens Drejers interesser som forpagter på Dyrehavegård. Det skete på bekostning af skatteborgernes penge. Siden har de forfulgt den nye forpagter Carsten Valentin ved at stille ulovlige krav og opsige hans forpagtningskontrakt på en bagatelsag
Budgetaftale om Dyrehavegård i 2011
I 2011 foreslog Venstre, at kommunalbestyrelsen skulle sælge Dyrehavegårds driftsbygninger og boliger, fordi gården gav kommunen et årligt underskud på ca. 250.000 kr..Kommunen betalte nemlig ca. 500.000 kr. i grundskatter, men fik kun ca. 250.000 kr. i forpagtningsafgift. Forslaget mødte kraftig modstand, og i forbindelse med vedtagelsen af budget 2012 i oktober 2011 indgik alle partierne i kommunalbestyrelsen en aftale om Dyrehavegård. Aftalen indebar, at forpagtningskontrakten med Dyrehavegårds forpagter, Jens Drejer, ikke skulle forlænges, når den udløb den 31. december 2012, men sendes i udbud, og at forpagtningsafgiften skulle forhøjes med 250.000 kr. i budget 2013, så den kunne dække grundskatterne.
Pressekampagne får K, S og SF til at bryde budgetaftalen
Den 30. december 2011 udtalte Helle Bendorff som repræsentant for brugere og hesteejere på Dyrehavegård til Det Grønne Område, at de var meget kede af at skulle af med forpagteren Jens Drejer. 3 dage senere opfordrede de Konservatives gruppeformand Sofia Osmani samtlige partier i kommunalbestyrelsen til fordomsfrit at overveje om ikke en genforhandling af forpagtningskontrakten gav bedre mening end et udbud. Det startede en voldsom pressekampagne i Det Grønne Område for at Jens Drejer skulle fortsætte som forpagter.
I sommeren 2012 brød både de Konservative, Socialdemokraterne og SF budgetaftalen om, at Dyrehavegård skulle i udbud, og socialdemokraternes gruppeformand, Simon Pihl, foreslog, at kommunen indledte forhandlinger med Jens Drejer om en forlængelse af forpagtningskontrakten og en forhøjelse af forpagtningsafgiften med 250.000 kr., som forudsat i budgettet for 2013.
På Økonomiudvalgets møde den 18. september 2012 foreslog de Konservative, at Jens Drejer fik tilbudt forpagtningen med en forhøjelse af forpagtningsafgiften på 250.000 kr., og såfremt han ikke accepterede det, skulle forpagtningen sendes i udbud.
Jens Drejer afviste imidlertid at acceptere en forhøjelse af forpagtningsafgiften på 250.000 kr. med et regnestykke, der viste, at han i så fald kun ville have en indtægt på 1.348 kr. om måneden.
På trods af denne afvisning foreslog de Konservative og SF på kommunalbestyrelsesmødet den 1. oktober, at kontrakten med Jens Drejer blev forlænget, men det blev afvist med 11 stemmer (Venstre, de Radikale, Dansk Folkeparti og Liss Kramer Mikkelsen fra Socialdemokraterne) mod 10 (Konservative, SF og de resterende 3 socialdemokrater).
De Konservative, Socialdemokraterne og SF brød således også budgetaftalen om, at forpagtningsafgiften skulle forhøjes med 250.000 kr. i 2013.
Forpagteren Jens Drejer kaster benzin på bålet
I august opsagde Jens Drejer alle kontrakterne med hesteejerne, så deres heste ville stå uden stald fra den 1. december 2012.
I stedet for at kritisere Jens Drejers opsigelse af kontrakterne, rejste forpagterens venner og hesteejerne på Dyrehavegård nu en storm af kritik mod kommunalbestyrelsens flertal, der blev gjort ansvarlig for, at hestene ville stå uden stald den 1. december. Kommunalbestyrelsen blev bl.a. anmeldt til politiet for dyremishandling, men den afviste politiet.
Kommunalbestyrelsen forsøgte nu at finde andre opstaldningsmuligheder fra 1. december herunder telte, men det endte med, at Jens Drejer i slutningen af november indgik en aftale med kommunen om at trække opsigelsen af kontrakterne med hesteejerne tilbage på følgende 3 betingelser:
1. Hans forpagtningskontrakt skulle forlænges med 4 måneder til den 1. maj 2013
2. Han skulle aflevere sine rettigheder til at få udbetalt landbrugsstøtte for Dyrehavegård fra EU til kommunen
3. Den nye forpagter skulle have adgang til markerne, så han kunne tilså dem til foråret.
På kommunalbestyrelsesmødet den 20. december 2012 besluttede et flertal i kommunalbestyrelsen, at den nye forpagter skulle være Carsten Valentin, der havde budt 966.000 kr./år for den forpagtning, som Jens Drejer hidtil havde betalt 228.000 kr./år for. Kommunen fik altså forhøjet sin indtægt på forpagtningen med 738.000 kr./år eller 324%.
De Konservative og Socialdemokraterne protesterede voldsomt imod, at Carsten Valentin fik forpagtningen, fordi han tidligere var gået konkurs, og Sofia Osmani og Simon Pihl anmodede Statsforvaltningen om at erklære forpagtningsaftalen med Carsten Valentin for ugyldig. Det afviste Statsforvaltningen.
Jens Drejer overholdt ikke aftalen
Jens Drejer trak opsigelserne af hesteejerne tilbage, men han overholdt ingen af de 3 betingelser i aftalen.
For det første fraflyttede han ikke Dyrehavegård den 1. maj med den begrundelse, at han ikke havde fået nogen opsigelse, selv om der i hans forpagtningskontrakt stod, at den udløb den 1. maj. Kommunen anmodede herefter fogedretten om at udsætte ham af Dyrehavegård, og det besluttede fogedretten den 22. maj. Jens Drejer ankede fogedrettens afgørelse til Landsretten, som stadfæstede fogedrettens afgørelse den 11. juni. Jens Drejer forlod Dyrehavegård den 20. juni 2013, og Carsten Valentin flyttede ind den 21. juni.
For det andet afleverede Jens Drejer ikke sine rettigheder til at få EU-landbrugsstøtte til kommunen, men hævede selv uberettiget EU-støtten, som i 2013 var på 230.000 kr.
For det tredje tillod Jens Drejer ikke, at den nye forpagter Carsten Valentin fik adgang til at tilså markerne med græs. I stedet tilsåede Jens Drejer dem selv med korn og krævede, at Carsten Valentin skulle betale ham for det.
Ny borgmester forfølger den nye forpagter
Efter at Sofia Osmani blev borgmester 1. januar 2014, blev den nye forpagter Carsten Valentin udsat for grov forfølgelse fra kommunens side.
I åbenlys strid med forpagtningskontrakten forsøgte kommunen bl.a. at true Carsten Valentin til at afstå ét af gårdens græsarealer ved Hvidegården. Det var også i strid med forpagtningskontrakten, at kommunen i foråret 2014 købte trådhegnene omkring Dyrehavegårds græsmarker af Jens Drejer for 150.000 kr., og betalte ham 152.000 kr. for den såsæd og gødning, som han havde anvendt på Dyrehavegård i strid med aftalen. Kommunen krævede derefter, at Carsten Valentin skulle betale dens ”gave” til Jens Drejer på i alt 302.000 kr., men det nægtede Carsten Valentin. Så stævnede kommunen ham i Lyngby Ret for at få ham dømt til at betale de 302.000 kr., men det afviste Lyngby Ret den 8. juni 2015, så det blev skatteborgerne, der måtte betale de 302.000 kr., som et flertal i kommunalbestyrelsen uretmæssigt forærede Jens Drejer plus sagens omkostninger i Lyngby Ret.
Carsten Valentin blev opsagt i september 2014
I sommeren 2013 udlejede Carsten Valentin en græsmark ved Helsingørmotorvejen til en poloklub. Da der ikke blev opført bygninger eller lignende undlod Carsten Valentin at søge om tilladelse til polobanen, fordi hans juridiske landbrugsrådgiver, Videnscentret for Landbrug, ikke mente, at det var i strid med forpagtningsaftalen. Kommunens egen landbrugsrådgiver Agrovi kom til det samme resultat. Alligevel besluttede et flertal i kommunalbestyrelsen på et lukket møde den 4. september 2014 at opsige den 10-årige kontrakt med Carsten Valentin, fordi han havde udlejet en græsmark til polobane.
Kort efter fik Carsten Valentin brev fra kommunens advokat om, at der ville blive holdt afleveringsforretning på Dyrehavegård den 15. oktober kl. 12. Hvis han var utilfreds med denne beslutning, kunne han indbringe sagen for Lyngby Ret. Videnscenter for Landbrug svarede på hans vegne, at han ikke havde tænkt sig at deltage i nogen afleveringsforretning eller at fraflytte gården. Videnscentret for Landbrug mente ligesom Carsten Valentin, at grundlaget for ophævelsen af kontrakten var forkert, og at det var kommunens opgave at indbringe sagen for retten for at få fastslået, hvorvidt det fornødne grundlag for en ophævelse var til stede. Kommunen indbragte på den baggrund sagen for Lyngby Ret den 7. november 2014, hvor den bliver behandlet den 26. og 27. oktober 2015.
Forpagtningskontrakt med Carsten Valentin
Forpagtningskontrakt med Jens Drejer
Statsfor valtningens afgørelse
Lyngby rets afgørelse
Agrovis udtalelse
Stof til eftertanke
Borgmester Sofia Osmani og viceborgmester Simon Pihl har hovedansvaret for dette forløb. Først brød de budgetaftalen om offentligt udbud af forpagtningen af Dyrehavegård, så brød de budgetaftalen om en forhøjelse af forpagtningsafgiften med 250.000 kr. Dernæst hoppede de på en folkestemning, som den tidligere forpagter, Jens Drejer, der har opstillet til kommunevalg for de Konservative, i høj grad havde ansvaret for ved ikke at respektere kommunalbestyrelsens beslutninger. Da det ikke lykkedes at forhindre, at der kom en ny forpagter, gjorde Sofia Osmani og Simon Pihl hvad de kunne for at få den nye forpagter Carsten Valentin til at opgive forpagtningen ved først at stille ulovlige krav og derefter ophæve forpagtningsaftalen på en bagatelsag.
Der er dog noget, som kommunens borgere kan glæde sig over. Den tidligere forpagter betalte ifølge kontrakten 228.000 kr. om året for forpagtningen af gårdens marker, driftsbygninger og forpagterboligen, mens den nye forpagter Carsten Valentin for det samme betaler 966.000 kr./år. Det er en merindtægt for kommunen på 738.000 kr./år. At den tidligere forpagter påstod, at han kun havde 1.348 kr. i månedlig indtægt, hvis forpagtningsafgiften blev forhøjet med 250.000 kr. til 478.000 kr. viser med al tydelighed, at der var behov for en ny forpagter.
Borgerne kan også glæde sig over, at Dyrehavegård nu er omlagt til økologisk drift og har fået græsmarker, som giver en rigere natur bl.a. besøg af storken.
Indtil nu har forpagtningssagen vedr. Dyrehavegård kostet kommunen og dermed borgerne over 1,4 mio. kr. i advokatsalærer. Og det beløb vil stige yderligere som følge af kommunen retssag for at få Carsten Valentin smidt ud af Dyrehavegård, selv om polospillet for længst er ophørt, og polobanen nu ejes af Novozymes. Hvor længe skal dette misbrug af borgernes penge fortsætte?
Gave fra skatteborgerne
Et flertal i kommunalbestyrelsen indgik i foråret 2014 et forlig med den tidligere forpagter Jens Drejer, hvor kommunen betalte ham 302.000 kr. for hegn og såsæd, som han ikke havde krav på for derefter at sende regningen til den nye forpagter Carsten Valentin. Lyngby Ret afviste i juni 2015, at Carsten Valentin skulle betale de 302.000 kr., så den ”gave” til Jens Drejer kom skatteborgerne til at betale.